Tłuszcze trans powodują zwiększenie ryzyka zachorowania na choroby serca, gdyż podnoszą poziom złego cholesterolu i niestety obniżają poziom dobrego cholesterolu we krwi.
Jak powstają tłuszcze trans?
Powstają w procesie utwardzania olejów roślinnych.
- w ciastkach, lodach, niektórych czekoladach, produktach cukierniczych;
- w fast-foodach;
- w niektórych margarynach.
- czasem w pozornie zdrowych płatkach śniadaniowych
- w krakersach, chipsach
Warto dodać, że w przyrodzie występują "naturalne" tłuszcze trans, które nie szkodzą naszemu organizmowi, ponieważ mają inny "profil" kwasów tłuszczowych.
Czasem produkt, który wydaje się być bardzo zdrowy w rzeczywistości może być szkodliwy dla naszego organizmu!
Takim przykładam mogą być owsiane ciasteczka z sezamem:
Płatki owsiane 18% -reszta.... bez komentarza! Jak można nazwać produkt ciastka owsiane skoro w składzie jest tylko 18% płatków owsianych, a ziarna sezamu 2%!
A tak łatwo wykonać samemu, zdrowe ciasteczka musli, batoniki itp.
Ale o ile po ciastkach można spodziewać się niemalże wszystkiego o tyle musli???
Pozornie zdrowa przekąska a jednak bomba tłuszczowo- cukrowa!
SKŁAD: płatki żytnie 27%, płatki pszenne pieczone (pszenica, cukier, sól,
ekstrakt słodowy jęczmienny), musli crunchy [płatki owsiane, syrop
glukozowo-fruktozowy, ekstrakt ryżowy (mąka, ryżowa, cukier, kasza
kukurydziana, mąka pszenna, ekstrakt słodowy, sól), utwardzony tłuszcz
roślinny, wiórki kokosowe, cukier, sól, aromat, emulgator: lecytyna
sojowa], płatki zbożowe 9% (mąka ryżowa, ryż, mąka z pszenicy
pełnoziarnistej, mąka kukurydziana, cukier, sól), rodzynki 7%, żurawina
kandyzowana 7% (żurawina, cukier, olej słonecznikowy), płatki zbożowe w
polewie jogurtowej 7% (cukier, ryż, utwardzony tłuszcz roślinny,
serwatka w proszku, pszenica pełnoziarnista, proszek jogurtowy 2%,
gluten pszenny, zarodku pszenne, sól, odtłuszczone mleko w proszku,
ekstrakt słodowy jęczmienny, emulgator: lecytyna sojowa, aromaty,
emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), słonecznik 7%.
Podkreśliłam"syrop glukozowo- fruktozowy, bo zasługuje na uwagę- to składnik uznany w ostatnim czasie za wróg nr 1 jeśli chodzi o tycie! O tyle niebezpieczny, gdyż dodawany jest do pozornie "lekkich" produktów uważanych za te pomagające w walce z otyłością!
Niedługo pojawi się cały artykuł na ten temat!
A teraz wspomnę o tym co w temacie mianowicie utwardzonym tłuszczu... Czy aby przypadkiem przekąska "fit" nie powinna być bez dodatku tego składnika ? Mamy zjeść "zdrową" przekąskę która pomoże nam podnieść poziom złego cholesterolu, cukru i jeszcze przytyć? Dlaczego nikt tego nie kontroluje! Producenci powinni mieć obowiązek pisania prawdy w nagłówku produktu a nie "ściemnieć" ludzi którzy często pochłonięci euforią reklamy nie zdają sobie sprawy z tego co jedzą, nie czytają etykiet!
UWAGA! Tłuszcze są w naszym organizmie bardzo potrzebne, pamiętajcie wiec by wybierać te które są bardzo zdrowe, korzystnie wpływają na nasz organizm tj. tłuszcze pochodzące m.in z ryb. orzechów i dobrych tłuszczów roślinnych (m.in. oliwa z oliwek, olej rzepakowy).
Dobrze wiedzieć! Jadłam to musli!!!!
OdpowiedzUsuńbardzo dobry post, sama zbieram się za napisanie takiego ;)
OdpowiedzUsuńMój blog
Zapraszam do mnie na facebooka'a gdzie zrobiłam kilka artykułów na temat tłuszczy;)
OdpowiedzUsuńSama schudłam 16kg (są zdjęcia przed i po) ogólnie motywuję;) Znajdziesz u mnie także fit przepisy;P
https://www.facebook.com/tusiaczek.sz lajkujcie i udostępniajcie;)
blog http://tusiaczekszafran.blogspot.com/
Po przeczytaniu składu tego muesli- już go nie jem :)
OdpowiedzUsuńTłuszcze trans występują w bardzo wielu produktach i trzeba bardzo dokładnie czytać etykiety , ponieważ spożycie ich w dużej ilości jest bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia ;)
OdpowiedzUsuń