Tłuszcze trans i inne "śmieci" dopuszczone do sprzedaży także w produktach uważanych za zdrowe!

Tłuszcze trans powodują zwiększenie ryzyka zachorowania na choroby serca, gdyż podnoszą poziom złego cholesterolu i niestety obniżają poziom dobrego cholesterolu we krwi.

Jak powstają tłuszcze trans?

Powstają w procesie utwardzania olejów roślinnych.


 








W jakich produktach najczęściej występują?

- w ciastkach, lodach, niektórych czekoladach, produktach cukierniczych;
- w fast-foodach;
- w niektórych margarynach.
- czasem w pozornie zdrowych płatkach śniadaniowych
- w krakersach, chipsach

Czytajmy etykiety!!!

Warto dodać, że w przyrodzie występują "naturalne" tłuszcze trans, które nie szkodzą naszemu organizmowi, ponieważ mają inny "profil" kwasów tłuszczowych.







Czasem produkt, który wydaje się być bardzo zdrowy w rzeczywistości może być szkodliwy dla naszego organizmu!

Takim przykładam mogą być owsiane ciasteczka z sezamem: 



Płatki owsiane 18% -reszta.... bez komentarza! Jak można nazwać produkt ciastka owsiane skoro w  składzie jest tylko 18% płatków owsianych, a ziarna sezamu 2%!
A tak łatwo wykonać samemu, zdrowe ciasteczka musli, batoniki itp.

Ale o ile po ciastkach można spodziewać się niemalże wszystkiego o tyle musli???

Pozornie zdrowa przekąska a jednak bomba tłuszczowo- cukrowa!
SKŁAD: płatki żytnie 27%, płatki pszenne pieczone (pszenica, cukier, sól, ekstrakt słodowy jęczmienny), musli crunchy [płatki owsiane, syrop glukozowo-fruktozowy, ekstrakt ryżowy (mąka, ryżowa, cukier, kasza kukurydziana, mąka pszenna, ekstrakt słodowy, sól), utwardzony tłuszcz roślinny, wiórki kokosowe, cukier, sól, aromat, emulgator: lecytyna sojowa], płatki zbożowe 9% (mąka ryżowa, ryż, mąka z pszenicy pełnoziarnistej, mąka kukurydziana, cukier, sól), rodzynki 7%, żurawina kandyzowana 7% (żurawina, cukier, olej słonecznikowy), płatki zbożowe w polewie jogurtowej 7% (cukier, ryż, utwardzony tłuszcz roślinny, serwatka w proszku, pszenica pełnoziarnista, proszek jogurtowy 2%, gluten pszenny, zarodku pszenne, sól, odtłuszczone mleko w proszku, ekstrakt słodowy jęczmienny, emulgator: lecytyna sojowa, aromaty, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), słonecznik 7%.

Podkreśliłam"syrop glukozowo- fruktozowy, bo  zasługuje na uwagę- to składnik uznany w ostatnim czasie za wróg nr 1 jeśli chodzi o tycie! O tyle niebezpieczny, gdyż dodawany jest do pozornie "lekkich" produktów uważanych za te pomagające w walce z otyłością! 
Niedługo pojawi się cały artykuł na ten temat!

A teraz wspomnę o tym co w temacie mianowicie utwardzonym tłuszczu... Czy aby przypadkiem przekąska "fit" nie powinna być bez dodatku tego składnika ? Mamy zjeść "zdrową" przekąskę która pomoże nam podnieść poziom złego cholesterolu, cukru i jeszcze przytyć? Dlaczego nikt tego nie kontroluje! Producenci powinni mieć obowiązek pisania prawdy w nagłówku produktu a nie "ściemnieć" ludzi którzy często pochłonięci euforią reklamy nie zdają sobie sprawy z tego co jedzą, nie czytają etykiet!
Tłuszcze trans mogą powstawać także w wyniku ogrzewania lub smażenia olejów w wysokiej temperaturze. W związku z tym występują one w nieświeżych tłuszczach używanych wielokrotnie w niektórych punktach gastronomicznych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/tluszcze-trans-sa-niebezpieczne-gdzie-wystepuja-tluszcze-trans_37678.html

Tłuszcze trans mogą powstawać także w wyniku ogrzewania lub smażenia olejów w wysokiej temperaturze. W związku z tym występują one w nieświeżych tłuszczach używanych wielokrotnie w niektórych punktach gastronomicznych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/tluszcze-trans-sa-niebezpieczne-gdzie-wystepuja-tluszcze-trans_37678.html
UWAGA! Tłuszcze są w naszym organizmie bardzo potrzebne, pamiętajcie wiec by wybierać te które są bardzo zdrowe, korzystnie wpływają na nasz organizm tj. tłuszcze pochodzące m.in  z ryb. orzechów i dobrych tłuszczów roślinnych (m.in. oliwa z oliwek, olej rzepakowy).

Komentarze

  1. Dobrze wiedzieć! Jadłam to musli!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobry post, sama zbieram się za napisanie takiego ;)

    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam do mnie na facebooka'a gdzie zrobiłam kilka artykułów na temat tłuszczy;)
    Sama schudłam 16kg (są zdjęcia przed i po) ogólnie motywuję;) Znajdziesz u mnie także fit przepisy;P

    https://www.facebook.com/tusiaczek.sz lajkujcie i udostępniajcie;)
    blog http://tusiaczekszafran.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Po przeczytaniu składu tego muesli- już go nie jem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tłuszcze trans występują w bardzo wielu produktach i trzeba bardzo dokładnie czytać etykiety , ponieważ spożycie ich w dużej ilości jest bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz