Pomysł na pyszny, sycący i zdrowy obiad ... bardzo łatwy w wykonaniu.
Polecam szczególnie teraz kiedy pyszną i bardzo zdrową cukinię mamy na wyciągnięcie ręki.
![]() | |
slim-style.blogspot.com |
Potrzebujecie:
- 200g mięsa mielonego (najlepiej z piersi i szynki-pół na pół) -ale oczywiście wedle uznania,
- 1 dużą cukinię
- 1 marchewkę
- 1 cebulę
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 5 krążków mrożonego szpinaku ( lub garść)
- przyprawy: pieprz, odrobina soli, papryka ostra, papryka słodka , do mięsa.
Do sosu:
- 1 kostka rosołowa
- 1 puszka pomidorków bez skórki
- pieprz
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- koperek
- odrobina sera fety pokrojona na małe kawałeczki
- ogórek kiszony/małosolny- w plasterkach
- 1 pomidor-plastry
Wykonanie:
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać cebulkę i lekko podsmażyć. Następnie dodać mięso, startą na tarce (na grubych oczkach) marchew i przyprawić.
Smażymy całość aż mięsko będzie dobre.
Następnie do garnka wrzucamy szpinak z odrobiną wody-podgrzewamy-rozmrażamy, cały czas mieszając aby się nie przepalił, lekko podlewamy wodą. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zamieszać i gotowe.
Wykonujemy sos:
Zagotować ok. 1 szklankę wody-dodać kostkę rosołową, pomidorki, pieprz. Chwilę gotować. Po około 3-4 min. dodać pokrojony koperek. Wyłączyć, dodać jogurt, zamieszać-gotowe.
Przygotować naczynie żaroodporne.
Cukinie kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia-tak by przykryć spód.
Na cukinię przekładamy szpinak, jak an zdjęciu:
Następnie znowu układamy plastry cukinii:
Następnie przekładamy mięsko, polewamy sosem, układamy kawałki fety i pozostałą cukinię ( ja w małych kawałeczkach) ale można ponownie plastry.
Pieczemy w piekarniku około 25-30 min. w 180stopniach C.
Pod koniec pieczenia ok 2min. przed wyciągnięciem ułożyć pomidory i ogórki, gotowe.
PYSZNY I ZDROWY OBIAD...MNIAM MNIAM...;)
UWAGA:Nie zagęszczałam sos
Bardzo apetycznie wyglądający, zdrowy przepis :) Jeśli nie masz nic przeciwko będę podrzucał swoim pacjentom link do Twojego bloga.
OdpowiedzUsuńO tak <3 Lubimy to ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo, ale to bardzo lubię lasagne :)
OdpowiedzUsuń