Placuszki z buraków

Bardzo proste w wykonaniu a zarazem bardzo smaczne. Można je wykonać na 2 sposoby tj. na słodko bądź w wersji wytrawnej. Ja osobiście wolę tę drugą ale to też zależy czy zabieram je do pracy na drugie śniadanie czy w domku w wersji obiadowej;)
Polecam , są bardzo zdrowe!
slim-style


Potrzebujecie:
  • 2 średniej wielkości buraki- piekłam w piekarniku ok. 50 min. -można ugotować do miękkości
  • 1 jajko 
  • 1 mała łyżeczka lnu (niekoniecznie)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • masło klarowane do smażenia
  • przyprawy : - w wersji słodkiej: cynamon,kardamon; - w wersji wytrawnej: pieprz, sól himalajska,zioła prowansalskie, kurkuma.
 
Wykonanie:

Ugotowane buraki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać pozostałe składniki-dokładnie zamieszać.Formułować kotleciki. Smażyć na maśle z obydwóch stron na złoty kolor. Smacznego!

slim-style

slim-style


Komentarze