Placuszki z kaszy jaglanej z musem awokado

slim-style.blogspot.com
Moje ulubione placuszki, podaję je na różne sposoby dla urozmaicenia.
Nie zmienia to jednak faktu, że dla mnie nr 1 jeśli chodzi o zdrowe, pyszne, pożywne i przede wszystkim pełnowartościowe śniadanie!!!
Są przepyszne, łatwe w przygotowaniu, dobre na ciepło i zimno i w zasadzie w każdej postaci!
Potrzebujecie:
Na placuszki:
  • 1torebkę kaszy jaglanej (ewentualnie ok. 1 szklankę)- ugotować
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka miodu- bądź innego słodu np. syrop z agawy
  • bakalie, nasiona (rodzynki, orzechy, słonecznik)
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego (niekoniecznie)
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego 
  • olej kokosowy bądź masło klarowane do smażenia 
  • wiórki kokosowe do posypania
Mus:
  • pół awokado
  • pół banana
  • 2 łyżki  niesłodzonego kakao
  • 1 małą łyżeczka nasion chia (niekoniecznie)
  • kilka orzechów włoskich
Wykonanie placuszków jaglanych: Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego-rozsmarować pędzelkiem. Zmiksować blenderem kaszę z bananem. Dodać miód, olej kokosowy, siemię lniane i  bakalie-dokładnie zamieszać. Smażyć aż lekko się zarumienią;)

Wykonanie musu: Całość oprócz orzechów zmiksować na gładką masę. Dodać orzechy-zamieszać-gotowe

Podawałam posypane wiórkami kokosowymi-pychotka;)

Komentarze