Anemia tj niedokrwistość, niektórzy walczą z nią prawie całe życie, inni zderzyli się z nią raz może kilka razy w życiu lub mieli kogoś w rodzinie kto walczył z tą chorobą. Niemniej jednak częściej "dotyka" ona kobiet m.in. przez obfite miesiączkowanie, cięży (ok. 40% kobiet w ciąży walczy z anemią).
Jak ką rozpoznać/objawy?
Jeśli objawy narastają i nie mijają, pomimo, że odpoczęłaś, poza tym szybciej się męczysz, jesteś blada, wypadają Ci włosy - nie zwlekaj, natychmiast zgłoś się do lekarza!
Anemia powoduje niedotlenienie, mamy z nią do czynienia, kiedy organizm nie ma wystarczającej ilości żelaza do produkcji hemoglobiny, wówczas komórki nie produkują wystarczającej ilości tlenu, a to powoduje zmęczenie i osłabienie.
Przyczyny jej powstania to najczęściej:
Ważne:
Jak ką rozpoznać/objawy?
- bóle głowy, nawracające, niekiedy bardzo silne;
- kłopoty z koncentracją
- senność
- rozdrażnienie
- osłabienie
- uczucie zimna
Jeśli objawy narastają i nie mijają, pomimo, że odpoczęłaś, poza tym szybciej się męczysz, jesteś blada, wypadają Ci włosy - nie zwlekaj, natychmiast zgłoś się do lekarza!
Anemia powoduje niedotlenienie, mamy z nią do czynienia, kiedy organizm nie ma wystarczającej ilości żelaza do produkcji hemoglobiny, wówczas komórki nie produkują wystarczającej ilości tlenu, a to powoduje zmęczenie i osłabienie.
Przyczyny jej powstania to najczęściej:
- dieta uboga w żelazo, często źle zbilansowana dieta wegetariańska, problem z wchłanianiem żelaza bądź utrata dużej ilości krwi np. przy hemoroidach, krwawienia z wrzodu czy menstruacyjne.
- picie zbyt dużej ilości kofeiny
- spożywanie zbyt małej ilości produktów z witaminą B12 i C
- Zwiększyć ilość spożywanego łatwo- przyswajalnego żelaza (tj. należy jeść: czerwone mięso, amarantus, kwinoa, małże, tofu, żółtka jaj, ryby,
- witaminy C: owoce cytrusowe, paprykę, truskawki, brokuły
- witaminy B12: makrela, małże, pstrąg, sardynki
- kwasu foliowego: fasola, soczewica, szparagi, cykoria
- stosować suplementy zawierające żelazo zawierające witaminę C (ułatwia jego przyswajanie)
Ważne:
Niektóre produkty mogą powodować mniejsze wchłanianie żelaza przez organizm. Jest to np. tanina- składnik herbaty, fosforan wapnia- w produktach mlecznych, szczawiany (w szpinaku, rabarbarze, botwinie, czekoladzie, kwas fitynowy ( w grochu, ziarnach i soi). Wymienione związki osłabiają absorpcje żelaza w układzie trawiennym tak jak i dieta bogata w błonnik.
Jako osoba, która przez dłuższy czas zmagała się z anemią, oprócz tego, co napisałaś, polecam spirulinę hawajską. Po około miesiącu stosowania wyniki krwi, bardzo się poprawiły i nie odczuwałam żadnych skutków ubocznych, w przeciwieństwie do niektórych aptecznych suplementów z żelazem.
OdpowiedzUsuńdobry wpis! moja siostra w ciąży walczyła z anemią, sama nie wiem jeszcze czy mam, ale moja endo zalecała, bym sprawdziła żelazo i ferrytynę
OdpowiedzUsuń