Anemia..jak sobie z nia radzić? jak rozpoznać?

Anemia tj niedokrwistość, niektórzy walczą z nią prawie całe życie, inni zderzyli się z nią raz może kilka razy w  życiu lub mieli kogoś w rodzinie kto walczył z tą chorobą. Niemniej jednak  częściej "dotyka" ona kobiet m.in. przez obfite miesiączkowanie, cięży (ok. 40% kobiet w ciąży walczy z anemią).

Jak ką rozpoznać/objawy?
  • bóle głowy, nawracające, niekiedy bardzo silne;
  • kłopoty z koncentracją
  • senność
  • rozdrażnienie
  • osłabienie
  • uczucie zimna
UWAGA-podobne objawy daje przemęczenie, a wiec łatwo się pomylić a anemia jest naprawdę niebezpieczna dla naszego zdrowia i normalnego  funkcjonowania. 

Jeśli objawy narastają i nie mijają, pomimo, że odpoczęłaś, poza tym szybciej się męczysz, jesteś blada, wypadają Ci włosy - nie zwlekaj, natychmiast zgłoś się do lekarza!

Anemia powoduje niedotlenienie, mamy z nią do czynienia, kiedy organizm nie ma wystarczającej ilości żelaza do produkcji hemoglobiny, wówczas komórki nie produkują wystarczającej ilości tlenu, a to powoduje zmęczenie i osłabienie.

Przyczyny jej powstania to najczęściej:

  • dieta uboga w żelazo, często źle zbilansowana dieta wegetariańska, problem z wchłanianiem żelaza bądź utrata dużej ilości krwi np. przy hemoroidach, krwawienia z wrzodu czy menstruacyjne.
  • picie zbyt dużej ilości kofeiny
  • spożywanie zbyt małej ilości produktów z witaminą B12 i C
Jak sobie z nią radzić?
  • Zwiększyć ilość spożywanego łatwo- przyswajalnego żelaza (tj. należy jeść: czerwone mięso, amarantus, kwinoa, małże, tofu, żółtka jaj, ryby,  
  • witaminy C: owoce cytrusowe, paprykę, truskawki, brokuły
  • witaminy B12: makrela, małże, pstrąg, sardynki 
  • kwasu foliowego: fasola, soczewica, szparagi, cykoria
  • stosować suplementy zawierające żelazo zawierające witaminę C (ułatwia jego przyswajanie)
UWAGA żelazo zawarte w warzywach jest bardzo słabo przyswajane! Problem mają więc wegetarianie! Powinni jeść przede wszystkim dużo fasoli!

Ważne:
 
Niektóre produkty mogą powodować mniejsze wchłanianie żelaza przez organizm. Jest to np. tanina- składnik herbaty, fosforan wapnia- w produktach mlecznych, szczawiany (w szpinaku, rabarbarze, botwinie, czekoladzie, kwas fitynowy ( w grochu, ziarnach i soi).  Wymienione związki osłabiają absorpcje żelaza w układzie trawiennym tak jak i dieta bogata w błonnik.

Komentarze

  1. Jako osoba, która przez dłuższy czas zmagała się z anemią, oprócz tego, co napisałaś, polecam spirulinę hawajską. Po około miesiącu stosowania wyniki krwi, bardzo się poprawiły i nie odczuwałam żadnych skutków ubocznych, w przeciwieństwie do niektórych aptecznych suplementów z żelazem.

    OdpowiedzUsuń
  2. dobry wpis! moja siostra w ciąży walczyła z anemią, sama nie wiem jeszcze czy mam, ale moja endo zalecała, bym sprawdziła żelazo i ferrytynę

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz