Propozycja zdrowego deseru, idealny na imprezy, przyjęcia także dla maluszków !
Słodka wersja dyni - moja ulubiona!
Przepis bardzo łatwy i szybki w wykonaniu szczególnie jeśli dzień wcześniej upieczecie dynię -przygotujecie puree - ja tak robię;) Można upiec od razu kilka, zrobić puree i zamrozić-przydaje się;)
![]() |
slim-style.blogspot.com |
Potrzebujecie (na ok. 10 muffinek):
- ok. 2 szklanki puree z dyni
- ok. 2 szklanki maki kukurydzianej
- sok z 1 pomarańcza( można dodać też starta skórkę wcześniej sparzoną)
- 2 łyżki oleju kokosowego -dokładnie rozgnieść widelcem
- 3 białka jajek
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru brzozowego- ksyliolu
- zmielona laska wanilii ewentualnie olejek waniliowy
- bakalie, wiórki,
- cynamon- ja nie dodawałam ( mąż nie lubi)
Polewa: rozpuszczona w wodzie gorzka czekolada ( min. 70% cacao), wiórki ewentualnie posypka z rozdrobnionych orzechów.
Wykonanie:
Białka ubić z ksylitolem, pozostałe składniki połączyć w osobnej misce
( bakalie sparzyć wrzątkiem), na koniec dodać ubite białko i dokładnie zamieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni- piec ok. 20 min. Jak lekko ostygną- polać czekolada i posypać wiórkami.
![]() |
slim-style |
Dlaczego warto jeść dynię?- koniecznie przeczytajcie: http://slim-style.blogspot.com/2015/11/dynia-wasciwosci.html
Świetna pora na takie babeczki.
OdpowiedzUsuń