Dyniowe muffiny

Propozycja zdrowego deseru, idealny na imprezy, przyjęcia także dla maluszków !
Słodka wersja dyni - moja ulubiona! 
Przepis bardzo łatwy i szybki w  wykonaniu szczególnie jeśli dzień wcześniej upieczecie dynię -przygotujecie puree - ja tak robię;) Można upiec od razu kilka, zrobić puree i zamrozić-przydaje się;)

slim-style.blogspot.com
Potrzebujecie (na ok. 10 muffinek):
  • ok. 2 szklanki puree z dyni
  • ok. 2 szklanki maki kukurydzianej 
  • sok z 1 pomarańcza( można dodać też starta skórkę wcześniej sparzoną)
  • 2 łyżki oleju kokosowego -dokładnie rozgnieść widelcem
  • 3 białka jajek 
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru brzozowego-  ksyliolu
  • zmielona laska wanilii ewentualnie olejek waniliowy
  • bakalie, wiórki, 
  • cynamon- ja nie dodawałam ( mąż nie lubi)
Polewa: rozpuszczona w wodzie gorzka czekolada ( min. 70% cacao), wiórki ewentualnie posypka z rozdrobnionych orzechów.
 
Wykonanie:
 
Białka ubić z ksylitolem, pozostałe składniki połączyć w osobnej misce
( bakalie sparzyć wrzątkiem), na koniec dodać ubite białko i dokładnie zamieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni- piec ok. 20 min. Jak lekko ostygną- polać czekolada i posypać wiórkami.
 
slim-style
Dlaczego warto jeść dynię?- koniecznie przeczytajcie: http://slim-style.blogspot.com/2015/11/dynia-wasciwosci.html

Komentarze

Prześlij komentarz