Jak wykonać muffina marchewkowego? według przepisu na ciasto marchewkowe: http://slim-style.blogspot.com/2014/02/ciasto-marchewkowe-o-obnizonej.html
![]() |
slim-syle |
lub wersje którą stosuję ostatnio - na szybko;):
- 1.5 szklanki otrębów owsianych
- pół szklanki innych otrąb bądź np. amarantus
- 2 jajka
- 3/4 szkl. cukru- ksylitolu
- 1 starte na grubych oczkach jabłko
- 2 średnie marchewki-starte na grubych oczkach
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka- może być roślinne
- bakalie
WYKONANIE:
Sypkie składniki tj. otręby,ksylitol, proszek do pieczenia w jednej misce-połączyć.
W osobnej jajka, oliwę/olej, mleko, marchewkę i jabłko. Całość połączyć- dokładnie zamieszać. Przełożyć do foremek na muffinki- piec w nagrzanym do 180stopni piekarniku ok. 20 min.-gotowe ! Są naprawdę pyszne i zawsze wychodzą. Moja córeczka je uwielbia.
Można polać gorzką czekoladą (70% kakao), posypać wiórkami.
Ja dziś jako przekąska po porannym treningu przekroiłam muffinka na pół, położyłam kawałki-plasterki gruszki i posypałam nasionami chia. Pysznie i zdrowo. Idealne do kawki z cynamonem i kardamonem ;)
W tej wersji sprawdziłby się również inny muffin np. z dyni http://slim-style.blogspot.com/2015/11/dyniowe-muffiny.html
bądź pełnoziarnisty;)
W tej wersji sprawdziłby się również inny muffin np. z dyni http://slim-style.blogspot.com/2015/11/dyniowe-muffiny.html
bądź pełnoziarnisty;)
Ja uwielbiam ciasto marchewkowe, ale niestety nie mam zbyt często okazji go robić...
OdpowiedzUsuńWYglada i smakuje przepysznie!
OdpowiedzUsuń