Bardzo zdrowy obiadek !Tak wiem wiem co sobie myślicie ...co z węglowodanami;) Zjadłam na śniadanko sporą porcję kaszy gryczanej niepalonej z miodem i suszonymi owocami więc mogę pozwolić sobie na obiad białkowy -bez węglowodanów ale za to dostarczyłam swojemu organizmowi sporą ilość :białka, żelaza, witamin z grupy B, witaminy A i innym mikroelementów!
![]() |
slim-style |
Użyłam:
- 1 wątróbkę sporej wielkości
- 1 małą cebulę
- sól, ja użyłam himalajską-szczyptę
- pieprz
- papryka
- majeranek
- przyprawa -czosnek mielony- pół łyżeczki
- 1 mała łyżeczka musztardy francuskiej lub innej z dużą ilością gorczycy
- czosnek -1 ząbek- przecisnąć przez praskę
- masło klarowane
1 łyżka octu balsamicznego- niekoniecznie
Wykonanie:
Cebulę i czosnek zeszklić na maśle klarowanym, dodać pokrojoną w kawałki wątróbkę (wcześniej usunąć błonki i dokładnie opłukać) i przyprawy oraz musztardę. Wątróbkę smażyłam ok 3 min z każdej strony, po czym przykryłam pokrywką i dusiłam ok. 5 min. Była idealna;) Podałam z rukolą.Skropiłam lekko octem balsamicznym.
Ważne! taka wątróbkę z warzywami możecie śmiało potraktować jako zdrowe śniadanie białkowe;)
Ja uwielbiam watrobke!:) tania, dobra! Tylko nie można jesc jej za często:)
OdpowiedzUsuń