Buraki- właściwości

slim-style
Pyszne, na każdą porę roku, na każdy dzień, każdy posiłek.
Możesz zjeść je na śniadanie, idealne na obiad czy nawet podwieczorek!
Nie dość że pyszne to jeszcze bardzo zdrowe! 








Dlaczego warto jeść  buraki? :
  1. zawierają antocyjany- zwiększają odporność, opóźniają procesy starzenia się skóry, zmieszają ryzyko wystąpienia nowotworów, ( sok z buraków świeżo-wyciśnięty: chroni przed wystąpieniem kararu, zmniejsza zgagę, obniża ciśnienie, zwiększa wydolność organizmu, uzupełnia minerały)
  2. zawierają: kwas foliowy (idealna dla kobiet w ciąży), witaminę: C i B1, ŻELAZO, WAPŃ, MAGNEZ,POTAS, MANGAN, CHLOR, MIEDŹ, SÓD,FLUOR, CYNK, BOR, LIT, KOBALT, MOLIBDEN,CEZ I RUBID!
  3. Wzmacniają układ krwionośny! są wspaniałym środkiem krwiotwórczym, zmniejszają ryzyko wystąpienia anemii a także pomocne przy jej leczeniu ( mają dobrze przyswajalne składniki). Barwniki zawarte w burakach zaliczane są do bardzo silnych przeciwutleniaczy- zwiększają przyswojenie tlenu przez komórki. Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają zwapnieniu naczyń krwionośnych, pomagają usunąć z krwiobiegu homocysteinę- wysoki jej poziom wpływa na choroby serca.
  4. Idealne dla sportowców!!!PRZYWRACAJĄ RÓWNOWAGĘ W ŻOŁĄDKU! DZIAŁAJĄ ZASADOTWÓRCZO! ZMNIEJSZAJĄ TZW. ZAKWASY! łagodzą skutki nadużycia alkoholu (pomocne szczególnie kiszone buraki:))( wysokie IG i mnóstwo minerałów sprawiają że nadają się idealnie po treningu czy to w postaci soku czy np. muffinka /placuszka- wyrównają poziom kortyzolu!- sięgnij po buraka -nie batona;)).
  5. Są niskokaloryczne 100G= 38KCAL! 
  6. Mają działanie wykrztuśne- pomocne przy kaszlu. 
  7. Łagodzą dolegliwości przy menopauzie.
  8. Zmniejszają ryzyko wystąpienia osteoporozy. 
  9. Dodają energii, pomocne w walce z nadmierną sennością, znużeniem, rozdrażnieniem, zwłaszcza w okresie przesilenia wiosennego.

Warto  tu wspomnieć również o botwinie. 

W 89% składa się z wody. Zawiera dużo potasu, sód, fosfor i witaminy: A, B1, B2, PP, E i bardzo dużo witaminy C! ...nie wiem jak wy- ja już nie mogę się jej doczekać-uwielbiam! Barszczyk z młodych jeszcze nie do końca dojrzałych buraków, te pyszne łodygi i listki nowalijek;)


KTO NIE POWINIEN JEŚĆ BURAKÓW ALBO POWINIEN JE OGRANICZYĆ?

Chorzy na cukrzyce!

Minus buraków jest 1 ale bardzo istotny dla cukrzyków - mianowicie mają wysoki indeks glikemiczny tzw IG=64. 
Uważać na nie powinny osoby u których występuje nietolerancja glukozy, z podejrzeniem hiperglikemii.

Uwaga! Gotujcie i pieczcie buraki ze skórką, by zachowały swoje wartości;)- nie tyczy się to zupki- botwinki/barszczu, bo witaminki i tak zostaną zjedzone;)
 Pijcie świeżo wyciśnięty sok! Wszystko dla zdrowia.

Już juro przepis na pyszne placuszki z soczewicy i buraków!
 
A dla tych co już by chcieli zjeść buraki w postaci placuszków -polecam:

http://slim-style.blogspot.com/2015/10/placuszki-z-burakow.html

Są  pyszne;)

Miłej lektury...zawsze warto pogłębiać swoją wiedzę o odżywianiu!

 

Komentarze

Prześlij komentarz