Już raz pojawił się u mnie przepis na carpaccio z buraka, wówczas podałam go na rukoli z szybka szwarcwaldzką:
http://slim-style.blogspot.com/2014/07/buraczki-z-szynka-szwarcwaldzka-i-dipem.html
Tym razem zrobiłam nie co inaczej- choć tamtą wersję też uwielbiam.
Jest to bardzo efektowne danie i bardzo często serwuję je na imprezach !
Chyba co raz więcej osób przekonuję do buraka w nieco innej odsłonie niż tradycyjne buraczki z ćwikłą czy starte na ciepło.
Potrzebujecie:
- 2 małe buraczki - upieczone w piekarniku do miękkości ok. 40 min (obieram po upieczeniu)
- 1 jabłko
- mozzarella -pół dużej kulki
- roszponka
- nasiona
- żurawina suszona
sos: 1 łyżka oliwy z oliwek+ 1 łyżeczka miodu+ 1 łyżeczka octu balsamicznego+ 1 łyżeczka soku z cytryny+1 łyżka wody+ przyprawy (szczypta: pieprzu, soli-najlepiej morskiej, pieprz cayene, majeranek, zioła prowansalskie, bazylia)- wszystko wymieszać.
Wykonanie:
Jak na zdjęciu czyli kroimy w bardzo cieniutkie plasterki: buraki, jabłko i mozzarellę. Układamy na roszponce rządkami naprzemiennie. Polewamy sosem i posypujemy ziarnami i żurawiną- gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz