Carpaccio z buraka i jabłka

Już raz pojawił się u mnie przepis na carpaccio z buraka, wówczas podałam go na rukoli z szybka szwarcwaldzką:
 
http://slim-style.blogspot.com/2014/07/buraczki-z-szynka-szwarcwaldzka-i-dipem.html

Tym razem zrobiłam nie co inaczej- choć tamtą wersję też uwielbiam.

Jest to bardzo efektowne danie i bardzo często serwuję je na imprezach !
Chyba co raz więcej osób przekonuję do buraka w nieco innej odsłonie niż tradycyjne buraczki z ćwikłą czy starte na ciepło.

Potrzebujecie:
  • 2 małe buraczki - upieczone w piekarniku do miękkości ok. 40 min (obieram po upieczeniu)
  • 1 jabłko
  • mozzarella -pół dużej kulki
  • roszponka
  • nasiona
  • żurawina suszona
sos: 1 łyżka oliwy z oliwek+ 1 łyżeczka miodu+ 1 łyżeczka octu balsamicznego+ 1 łyżeczka soku z cytryny+1 łyżka wody+ przyprawy (szczypta:  pieprzu, soli-najlepiej morskiej, pieprz cayene, majeranek, zioła prowansalskie, bazylia)- wszystko wymieszać.

Wykonanie:

Jak na zdjęciu czyli kroimy w bardzo cieniutkie plasterki: buraki, jabłko i mozzarellę. Układamy na roszponce rządkami naprzemiennie. Polewamy sosem i posypujemy ziarnami i żurawiną- gotowe!

Komentarze