Buraki+ soczewica - jak dla mnie duet doskonały! Pysznie i zdrowo. Zwykle robię kolety z buraków bez soczewicy ale w tej wersji są równie smaczne, bardziej sycące!
Dlaczego warto jeść buraki?:
http://slim-style.blogspot.com/2016/02/buraki-wasciwosci.html
Koniecznie przeczytajcie:)
SLIM-STYLE |
Potrzebujecie :
- 1 szklankę czerwonej soczewicy-ugotować ( uwaga czerwona szybko robi się miękka)
- 2-3 buraki upieczone w piekarniku ze skórką- muszą być lekko miękkie,
- garść ziół świeżych (ja użyłam natki pietruszki)- pokrój w drobną kosteczkę,
- ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę
- przyprawy: pieprz, sól morska albo himalajska, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, wszystkich po trochę- te co lubicie;)
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki - ja dodałam gryczanej ale można kukurydzianej;)
- olej kokosowy albo masło klarowane -do smażenia
Wykonanie:
Buraki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Rozgrzej olej lub masło na patelni. Wszystkie składniki popłacz ze sobą . Uformuj kuleczki- średniej wielkości jak kotleciki mielone. Smaż delikatnie z obydwóch stron. Są pyszne.
Twoje przepisy są świetne i do tego bardzo zdrowe. Podoba mi się takie podejście, kiedyś nie zdawałem sobie sprawy jakie wielkie znaczenie ma poprawna dieta dopiero treningi personalne wrocławskiego trenera otworzyły mi oczy na tę kwestię :)
OdpowiedzUsuńBrzmi super :) mam akurat i soczewicę i buraki, więc wpadną pewnie na obiad
OdpowiedzUsuń