Makowiec jaglany

Dziś na szczęście od rana słoneczko;) -super, bo humor od razu dopisuje...potrzeba tak niewiele... ;)

Dziś dla tych, u których za oknem nie widać słoneczka, albo słoneczko jest a mimo wszystko humor nie dopisuje.... deser, tj. propozycja  na drugie śniadanie, do kawki, do pracy do szkoły...  pyszny, zdrowy kawałek ciasta;) 

słodkć w zdrowej wersji;) 
Jak wykonać makowca?

slim-style
Warto dzień wcześniej przygotować mak tj. ok. 20 min gotować we wrzątku, co jakiś czas mieszając by się nie przepalił. Jak trochę ostygnie -przemielić, najlepiej dwukrotnie! Można oczywiście użyć gotowego zmielonego maku!


  • Mak- zmielony 1 opakowanie (200-250g)
  • kasza jaglana - 1 woreczek lub 1 szklanka
  • kasza manna -ok.1 szklanka 
  • mąka ziemniaczana- 3 łyżeczki 
  • ksylitol - 8 łyżek (można użyć innego, zdrowego słodu) 
  • pół szklanki żurawiny suszonej
  • pół szklanki rodzynek
  • 1 szklanka orzechów- różnych
  • 2 jabłka -starte na grubych oczkach
  • 1 banan 
  • 1,5 puszki mleka kokosowego (może być  inne np. sojowe lub owsiane )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: 

1.Kaszę opłukać w zimnej wodzie i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem 1/2 puszki mleka kokosowego. Odstaw do ostygnięcia i dodaj banana -rozgniecionego widelcem bądź zmiksowanego oraz jabłka.
2. Do maku dodaj orzechy, rodzynki, żurawinę i ewentualnie inne bakalie oraz cukier/ksylitol - zalej mlekiem kokosowym - całą puszką, dodaj 2 szklanki wody i gotuj ok. 20 minut - mieszaj co jakiś czas, by się nie przepaliło. Po 20 min wyłącz i odstaw aż ostygnie i wchłonie mleko z wodą;) 
3. Wymieszaj kasze jaglaną (1) z makiem (2), dodaj mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. 
Wymieszaj. 
4. Teraz stopniowo dodawaj kaszę mannę, aż masa trochę zgęstnieje. ( i tak będzie nie co rzadka).
5. Przełóż na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. U mnie kwadratowa (25x25) można do małej okrągłej blaszki jak na tort (21cm).
6. Piekłam 60 min. w temperaturze 180stopni C.

Pyszne, lekko wilgotne, idealne!

Komentarze

  1. Niedawno robiłam podobny, ale z płatkami jaglanymi. Trochę się rozpadał, ale był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Zawsze warto próbować coś zmieniać, dodawać, szukać tej swojej ulubionej wersji :) To jedyna droga by tak naprawdę przejść zdrowe odżywianie;)

      Usuń
  2. Pysznie pieknie i zdrowo :) Z chęcią skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka! W dzieciństwie nie lubiłam makowców, a teraz mogę jeść codziennie. Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wygląda, musze spróbować tego przepisu w domu.

    OdpowiedzUsuń
  5. człowiek każdego dnia uczy się nowych rzeczy, polecę tego bloga znajomym.

    OdpowiedzUsuń
  6. niestety nie umiem piec ale ciasto wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz