U mnie rzeżucha jest nie tylko ozdobą wielkanocnego stołu ale przede wszystkim wspaniałym warzywem, który bardzo często dodaje do potraw! Sieje zawsze 2 doniczki -jak jedna się kończy sieje ponownie a w tym czasie mam drugą doniczkę;) Uwielbia ją mój mąż, o dziwo moja mała córeczka, bo jak wiecie ma dosyć ostry smak;)
Rzeżucha jest pełna witamin i minerałów! Rośnie bardzo szybciutko- po kilku dniach macie tanie i zdrowe warzywo w zasięgu reki i pięknie wyglądające - idealnie nadaje się na dekoracje talerza.
Rzeżucha -gatunek pieprzycy siewnej (Lepidium sativum)jest lekarstwem na pasożyty jelit, na owrzodzenia, pobudza trawienie, dezynfekuje jamę ustną, pomocna w chorobach tarczycy (zwiera dużo jodu).
Wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, działa moczopędnie, obniża poziom cukru we krwi, IDEALNA NA PRZESILENIE WIOSENNE, które właśnie pomału zacznie nam doskwierać. Usuwa toksyny!
![]() |
slim-style |
No właśnie... co właściwie się w niej znajduje, dlaczego warto ją jeść jak najczęściej :?
- Jod
- Witaminy z grupy B
- Witaminę A, E, PP
- Witaminę C
- Kwas foliowy
- Beta Karoten
- Magnez
- Potas
- Siarkę
- Wapń,
- Żelazo
- Chrom
- Olejki eteryczne
Komentarze
Prześlij komentarz