AWOKADO- właściwości

Dlaczego warto go jeść, jakie ma właściwości?

To mój ulubiony tropikalny owoc, bardzo kaloryczny ( w 100g ok. 160 kcal) ale tez bardzo zdrowy! Dojrzały ma aksamitny maślano- orzechowy smak;) Zawiera bardzo dużo kwasów jednonienasyconych ( w 100g -15,4g tłuszczu), bardzo korzystnie wpływających na nasz organizm!To jeden z najzdrowszych owoców występujących na świecie!


Co zawiera? :

  • KWAS FOLIOWY i to w bardzo dużej ilości   ok 90 mg na 100 g produktu! To bardzo dużo! Jest w związku z tym idealnym produktem dla kobiet w ciąży!
  • BŁONNIK POKARMOWY-(ok. 3,4 mg na 100g ) a więc idealny dla osób będących na "zdrowej" diecie!oczywiście nie za dużo, bo nie można zapominać o tłuszczach;)
  • MAGNEZ- awokado jest bardzo dobrym źródłem magnezu tj, bardzo dobrze przyswajanym przez organizm!
  • WITAMINY z grupy B, E(wit. młodości), C- duże ilości
  • MIEDŹ
  • POTAS


Jakie korzyści zdrowotne  na nasz organizm ma spożywanie awokado ? :


  SERCE:
  •  obniża ciśnienie krwi,
  • zawiera fitoskładnik beta fitosterol, który obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów a podnosi HDL czyli "dobry cholesterol"-potwierdzają badania kliniczne!
  • reguluje homocysteinę -jej nadmiar zwiastuje : zmiany miażdżycowe, udar mózgu, zmiany zakrzepowe, zawał mięśnia sercowego!prawidłowy poziom to 5-15 µmol/l.
 MÓZG:
  • Jeden z najlepszych na świecie produktów wpływających na prawidłowy  rozwój mózgu!
  • zapobiega chorobie ALZHEIMER`A
  • KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3 + WITAMINA E cofa w/w chorobę w początkowym jej stadium!
OCZY:
  • Zawiera KAROTENOID - LUTEINĘ czyli przeciwutleniacz, który chroni oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym ( – stan braku równowagi pomiędzy działaniem reaktywnych form tlenu a biologiczną zdolnością do szybkiej detoksykacji reaktywnych produktów pośrednich lub naprawy wyrządzonych szkód)
CIĄŻA:
  • Pomaga rozwijać mózg płodu (dzięki dużej ilości kwasu foliowego), a także innych narządów 
 KREW:
  • Awokado obniża ciśnienie krwi
  • Zapobiega skokom poziomu cukru we krwi, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II
DZIAŁA PRZECIWZAPALNIE:
  • dzięki zawartości  fitoskładników (polifenole, flawonoidy) 
  •  składniki odżywcze i enzymy zawarte w awokado zmniejszają stany zapalne w żołądku, to zwiększa zdolność ciała do wchłaniania karotenoidów i substancji odżywczych (wpływa na trawienie)
MŁODOŚĆ, URODA:
  • Awokado to bogate źródło antyoksydantów, wspiera wątrobę i  układ nerwowy, uzupełnia i odzyskuje przeciwutleniacze, jest niezbędnych dla wzmocnienia układu immunologicznego (odporność), zawiera duże ilości glutationu
  • Wit.E t witamina "młodości", jest głównym antyoksydantem, przeciwutleniaczem,dostarcza składniki odżywcze do komórek, wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych, chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem,.
AWOKADO POMAGA  CHRONIĆ ORGANIZM PRZED NOWOTWOREM  PROSTATY I RAKIEM PIERSI!!!




Komentarze

  1. Lubię takie posty! Często w mojej lodówce można znaleźć awokado. Właśnie dziś miałam robić pastę z nim, patrzę na Twojego bloga a tu post o właściwościach + przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnin uwielbiam, mam ochotę na pastę z guacamole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. awokado nie dość ze pyszne to bardzo zdrowe. Zazwyczaj dodaje je do sałatek, albo zjadam samo z solą i pieprzem, ale pasta guacamole... ehh jest cudowna to najlepszy dip do warzyw i tacos :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz