Dlaczego warto go jeść, jakie ma właściwości?
To mój ulubiony tropikalny owoc, bardzo kaloryczny ( w 100g ok. 160 kcal) ale tez bardzo zdrowy! Dojrzały ma aksamitny maślano- orzechowy smak;) Zawiera bardzo dużo kwasów jednonienasyconych ( w 100g -15,4g tłuszczu), bardzo korzystnie wpływających na nasz organizm!To jeden z najzdrowszych owoców występujących na świecie!
Co zawiera? :
- KWAS FOLIOWY i to w bardzo dużej ilości ok 90 mg na 100 g produktu! To bardzo dużo! Jest w związku z tym idealnym produktem dla kobiet w ciąży!
- BŁONNIK POKARMOWY-(ok. 3,4 mg na 100g ) a więc idealny dla osób będących na "zdrowej" diecie!oczywiście nie za dużo, bo nie można zapominać o tłuszczach;)
- MAGNEZ- awokado jest bardzo dobrym źródłem magnezu tj, bardzo dobrze przyswajanym przez organizm!
- WITAMINY z grupy B, E(wit. młodości), C- duże ilości
- MIEDŹ
- POTAS
Jakie korzyści zdrowotne na nasz organizm ma spożywanie awokado ? :
SERCE:
- obniża ciśnienie krwi,
- zawiera fitoskładnik beta fitosterol, który obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów a podnosi HDL czyli "dobry cholesterol"-potwierdzają badania kliniczne!
- reguluje homocysteinę -jej nadmiar zwiastuje : zmiany miażdżycowe, udar mózgu, zmiany zakrzepowe, zawał mięśnia sercowego!prawidłowy poziom to 5-15 µmol/l.
MÓZG:
- Jeden z najlepszych na świecie produktów wpływających na prawidłowy rozwój mózgu!
- zapobiega chorobie ALZHEIMER`A
- KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3 + WITAMINA E cofa w/w chorobę w początkowym jej stadium!
OCZY:
- Zawiera KAROTENOID - LUTEINĘ czyli przeciwutleniacz, który chroni oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym ( – stan braku równowagi pomiędzy działaniem reaktywnych form tlenu a biologiczną zdolnością do szybkiej detoksykacji reaktywnych produktów pośrednich lub naprawy wyrządzonych szkód)
CIĄŻA:
- Pomaga rozwijać mózg płodu (dzięki dużej ilości kwasu foliowego), a także innych narządów
KREW:
- Awokado obniża ciśnienie krwi
- Zapobiega skokom poziomu cukru we krwi, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II
DZIAŁA PRZECIWZAPALNIE:
- dzięki zawartości fitoskładników (polifenole, flawonoidy)
- składniki odżywcze i enzymy zawarte w awokado zmniejszają stany zapalne w żołądku, to zwiększa zdolność ciała do wchłaniania karotenoidów i substancji odżywczych (wpływa na trawienie)
MŁODOŚĆ, URODA:
- Awokado to bogate źródło antyoksydantów, wspiera wątrobę i układ nerwowy, uzupełnia i odzyskuje przeciwutleniacze, jest niezbędnych dla wzmocnienia układu immunologicznego (odporność), zawiera duże ilości glutationu
- Wit.E t witamina "młodości", jest głównym antyoksydantem, przeciwutleniaczem,dostarcza składniki odżywcze do komórek, wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych, chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem,.
AWOKADO POMAGA CHRONIĆ ORGANIZM PRZED NOWOTWOREM PROSTATY I RAKIEM PIERSI!!!
Lubię takie posty! Często w mojej lodówce można znaleźć awokado. Właśnie dziś miałam robić pastę z nim, patrzę na Twojego bloga a tu post o właściwościach + przepis :)
OdpowiedzUsuńMnin uwielbiam, mam ochotę na pastę z guacamole :)
OdpowiedzUsuńawokado nie dość ze pyszne to bardzo zdrowe. Zazwyczaj dodaje je do sałatek, albo zjadam samo z solą i pieprzem, ale pasta guacamole... ehh jest cudowna to najlepszy dip do warzyw i tacos :)
OdpowiedzUsuńTe informacje są istotne
OdpowiedzUsuń