Kasza BULGUR -właściwości

Mało popularna w Polsce kasza ma bardzo dużo właściwości odżywczych.

Dlaczego warto po nią sięgać?:
  • WSPOMAGA PRACĘ SERCA
  • OBNIŻA POZIOM CUKRU WE KRWI
  • ZAWIERA DUŻO KWASU FOLIOWEGO-IDEALNA DLA KOBIET W CIĄŻY
  • ZAWIERA MNÓSTWO BŁONNIKA -WSPOMAGAJĄCEGO ODCHUDZANIE (4 razy więcej niż kuskus)
  • ZAWIERA DUŻO POTASU, FOSFORU, MAGNEZU, WAPNIA i inne cenne dla naszego organizmu pierwiastki!
  • OBNIŻA POZIOM ZŁEGO CHOLESTEROLU, PRZEZ CO ZMNIEJSZA RYZYKO WYSTĄPIENIA MIAŻDŻYCY!

100g ugotowanej kaszy bulgur zawiera:

Wartość energetyczna: 83kcal
Ogółem białko: 3,08g
Węglowodany: 18,58( w tym cukry 0,10)
Tłuszcz: 0,24g
Błonnik: 4,5g
Wapń: 10mg
Żelazo: 0,96mg
Magnez: 32mg
Fosfor: 40mg
Potas: 68mg
Sód: 5mg
Cynk: 0,57mg
Witamina:
B1(Tiamina): 0,057mg
B2(Ryboflawina): 0,028mg
B3(Niacyna): 1,000mg
B6: 0,083mg
Kwas foliowy:18ug
Wit.E: 0,01mg
Wit.K: 0,05ug



Kasza bulgur zawiera gluten nie mogą jej spożywać chorzy na celiakię i osoby uczulone na gluten.
Witaminy
Tiamina (B1) – 0.057 mg
Ryboflawina (B2) – 0.028 mg
Niacyna (B3) - 1.000 mg
Witamina B6  - 0.083 mg
Kwas foliowy -  18 ug
Witamina A  – 2 IU
Witamina E - 0.01 mg
Witamina K - 0.5 ug


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html
Wartości odżywcze ugotowanej kaszy bulgur (w 100 g)
Wartość energetyczna - 83 kcal
Białko ogółem - 3.08 g
Tłuszcz - 0.24 g
Węglowodany - 18.58 g (w tym cukry - 0.10)
Błonnik - 4,5 g

Minerały
Wapń – 10 mg
Żelazo  - 0.96 mg
Magnez  - 32 mg
Fosfor  - 40 mg
Potas  - 68 mg
Sód – 5 mg
Cynk  - 0.57 mg

Witaminy
Tiamina (B1) – 0.057 mg
Ryboflawina (B2) – 0.028 mg
Niacyna (B3) - 1.000 mg
Witamina B6  - 0.083 mg
Kwas foliowy -  18 ug
Witamina A  – 2 IU
Witamina E - 0.01 mg
Witamina K - 0.5 ug


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html
artości odżywcze ugotowanej kaszy bulgur (w 100 g)
Wartość energetyczna - 83 kcal
Białko ogółem - 3.08 g
Tłuszcz - 0.24 g
Węglowodany - 18.58 g (w tym cukry - 0.10)
Błonnik - 4,5 g

Minerały
Wapń – 10 mg
Żelazo  - 0.96 mg
Magnez  - 32 mg
Fosfor  - 40 mg
Potas  - 68 mg
Sód – 5 mg
Cynk  - 0.57 mg

Witaminy
Tiamina (B1) – 0.057 mg
Ryboflawina (B2) – 0.028 mg
Niacyna (B3) - 1.000 mg
Witamina B6  - 0.083 mg
Kwas foliowy -  18 ug
Witamina A  – 2 IU
Witamina E - 0.01 mg
Witamina K - 0.5 ug
Źródło danych: USDA National Nutrient Database


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html

Komentarze

Prześlij komentarz