Kurczak duszony z ciecierzycą po marokańsku

Potrzebujecie:
  • pół szklanki suszonych moreli-zalać wrzątkiem i odstawić,
  • 1łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 kawałki piersi,
  • mała cebula drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane bądź przeciśnięte przez praskę,
  • 1 szklanka cieciorki - z puszki bądź wcześniej namoczonej i ugotowanej,
  • 1 łodyga selera naciowego- obrana i pokrojona w cienkie i krótkie paseczki
  •  skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół puszki pomidorów bez skóry
  • kawałek świeżej kolendry
  • przyprawy: pieprz, szczypta ostrej papryki i kolendry
Wykonanie:

Namoczone morele odlać z zalewy i pokroić w kosteczkę tylko UWAGA! Zalewa z moreli będzie potrzebna! 
Lekko podsmażyć na oliwie  pierś z kurczaka - na złocisty kolor i zdjąć z patelni- przełożyć na talerz. 
slim-style
Cebulę i czosnek smażyć chwilę na patelni-mieszając, dodać seler i smażyć jeszcze ok 3-4 minuty. 

Dodać morele i płyn w którym się moczyły,pomidory z puszki, cytrynę i skórkę z cytryny i przyprawy.

Chwilę gotować i dodać kurczaka. 

slim-style

Zmniejszyć ogień i dusić ok. 20 minut pod przykryciem.
GOTOWE! Podawać posypany świeżą kolendrą. Ja użyłam pietruszki, bo w żadnym warzywniaku nie było świeżej kolendry:(
slim-syle
slim-style



W 1 porcji ok. 350kcal! Duża porcja  kwasów NKT I BIAŁKA!

Komentarze

Prześlij komentarz