- pół szklanki suszonych moreli-zalać wrzątkiem i odstawić,
- 1łyżka oliwy z oliwek,
- 2 kawałki piersi,
- mała cebula drobno posiekana,
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane bądź przeciśnięte przez praskę,
- 1 szklanka cieciorki - z puszki bądź wcześniej namoczonej i ugotowanej,
- 1 łodyga selera naciowego- obrana i pokrojona w cienkie i krótkie paseczki
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół puszki pomidorów bez skóry
- kawałek świeżej kolendry
- przyprawy: pieprz, szczypta ostrej papryki i kolendry
Wykonanie:
Namoczone morele odlać z zalewy i pokroić w kosteczkę tylko UWAGA! Zalewa z moreli będzie potrzebna!
Lekko podsmażyć na oliwie pierś z kurczaka - na złocisty kolor i zdjąć z patelni- przełożyć na talerz.
![]() |
slim-style |
Cebulę i czosnek smażyć chwilę na patelni-mieszając, dodać seler i smażyć jeszcze ok 3-4 minuty.
Dodać morele i płyn w którym się moczyły,pomidory z puszki, cytrynę i skórkę z cytryny i przyprawy.
Chwilę gotować i dodać kurczaka.
Dodać morele i płyn w którym się moczyły,pomidory z puszki, cytrynę i skórkę z cytryny i przyprawy.
Chwilę gotować i dodać kurczaka.
W 1 porcji ok. 350kcal! Duża porcja kwasów NKT I BIAŁKA!
Mniam, bardzo lubię takie kurczaki:)
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuń