![]() |
slim-style |
Dziś nie co inna wersja placków al`a racuszków gryczanych.
Wczorajsze święto uczciłam zdrowym i pysznym deserem, który zjadłam na II śniadanie, jako uzupełnienie składników odżywczych po intensywnym treningu;)
Przepyszne:)
Użyłam:
- plaster awokado- ok.1/3 całości
- 1/2 opakowania kaszy gryczanej niepalonej- ugotować do miękkości
- 2 łyżeczki kakao gorzkiego
- 1 banan
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- rodzynki i słonecznik
- syrop klonowy
- cynamon i kardamon
- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia bądź masła klarowanego
Wykonanie:
Awokado+ kasza+kakao+nasiona chia i siemię+ 1/2banana= miksujemy na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzać olej tudzież masło.
Z powstałej masy uformować małe placuszki. Smażyć z obu stron aż lekko się zarumienią.
Pozostałą część banana pokroić wzdłuż w cienkie plastry.
Przełożyłam na talerz usmażone placuszki. Na wierzchu ułożyłam plastry banana.
Wstawiłam do mikrofali na 0,5 min., żeby banan był ciepły.
Całość posypałam przyprawami tj. cynamonem i kardamonem. Polałam syropem klonowym i posypałam rodzynkami i słonecznikiem.
UWAGA: Dlaczego podgrzałam banana?
Ciepły banan -rozgrzewa organizm!
Zimny-ochładza.
Latem jedz więc zimny, nawet lekko zmrożony, zimą -podgrzewaj!
Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, a te naprawdę dobrze brzmią :)
OdpowiedzUsuńNa pewno smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń